maandag 24 april 2017

Energieprijzen omhoog na Paasweekend

Na een handelsweek door het lange Paasweekeinde leek er weinig te gebeuren, maar op dinsdag 18 april veranderde dat door de brief aan de Kamer van minister Kamp. Daarin stond iets over de verlaging van het Groningse productieplafond vanaf 1 oktober. Hij wilt de gaswinning met 10% verlagen.

Korte termijn

De TTF-daggasprijs steeg de laatste paar dagen. Het koude weer zorgt voor meer binnenlandse en exportvraag en daarmee voor opwaartse prijsdruk. Dit werd versterkt door het nieuws over de hogere koers van het Engelse pond.

Het laatste punt zorgt voor meer Engelse vraag op de TTF. Hierdoor ging ook de prijs voor de frontmaanden omhoog. De APX-prijzen waren lager, met name op Tweede Paasdag. Daarna herstelden ze door hogere Duitse prijzen en lager aanbod door centrales.

De peakprijzen APX waren gemiddeld 35-40 euro/MWh en de offpeakprijzen waren gemiddeld 35 euro/MWh. De onbalansprijzen waren een aantal dagen hoger door onverwachte uitval van centrales, maar inmiddels vlakker met alleen wat korte pieken op de bekende tijdstippen .

Lange termijn

De lange termijn prijzen waren stabiel totdat het sentiment op dinsdag 18 april omsloeg door de nieuwsberichten. Het nieuws over Groningen woog zwaarder dan de olieprijs, die inmiddels weer daalt. De WKK sparkspread 2018 is nu ruim 16 euro/MWh, de clean-sparkspread van gascentrales 5,7 euro/MWh en de darkspread van kolencentrales ca. 8,5 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas wijzigt AgroEnergy van dalend naar onzeker. Het blijft de komende week ontzettend koud en de markt verwerkt het nieuws over de verlaging van het productieplafond in Groningen . ook is er meer exportvraag uit de landen om ons heen. Op termijn blijft de kans op daling groot. De gasopslag Rough is in ieder geval tot april 2018 niet beschikbaar, Het is niet zeker of er na de zomer nog uit onttrokken kan worden. Handelaren zullen daarom het volume wat er nu nog inzit voor die tijd willen leveren. De marktverwachting voor korte termijn elektra blijft op stabiel. Enige beweging is wel mogelijk, door een wisselend windbeeld. De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra blijft onzeker. Door het nieuws na het Paasweekend is het sentiment omhoog, maar nadat de markt dit nieuws heeft verwerkt, kan dat zomaar weer omslaan.



Bekijk ook http://degoedkoopsteenergieleverancier.nl/ voor de goedkoopste energieleverancier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten