woensdag 26 april 2017

EINDHOVEN TEKENT VOOR DUURZAAMHEID

Gemeente Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland die de ‘ISO 26000’ heeft getekend. dat is een verklaring waaruit blijkt dat de gemeente duurzaamheid van de bedrijfsvoering heeft doorgevoerd.

Gehele bedrijfsvoering

Duurzaamheid staats steeds vaker bij gemeenten boven aan de agenda, Zo koos bijvoorbeeld Roermond onlangs de duurzame straatverlichting, Rijswijk zette een duurzaamheidsfonds op en De Ronde Venen maakte zelfs een duurzame ambtsketen van gerecycled zilver. Op dit moment is Eindhoven de eerste die duidelijk maakt dat duurzaamheid onderdeel uitmaakt van gehele bedrijfsvoering. De gemeente van Eindhoven wilt bijvoorbeeld gebruikmaken van schone energie en zo veel mogelijk energie besparen. Ze willen ook dat mensen met een afstand tot arbeidsmarkt duurzaam aan het werk worden geholpen. Ook wilt Eindhoven dat alle opdrachtnemers langs deze meetlat leggen. De verklaring houd ook in dat de gemeente jaarlijks het maatschappelijk verantwoord beleid onderzoekt en daarna beoordeelt.

Heldere focus

gemeentesecretaris Marco Wilke zegt het volgende: "Onze partners en inwoners verwachten een duidelijk en eerlijk verhaal op het gebied van duurzaamheid". Dat geld voor ons inkoop- en aanbestedingsbeleid, voor de wijze waarop medewerkers van de gemeente zich vervoeren in de stad. ISO 26000 helpt ons bij het bepalen van een heldere focus, zodat medewerkers en inwoners precies weten wat zij van ons kunnen verwachten.

Partners

Daar wilt Eindhoven een goed voorbeeld voor zijn en zal dat ook doen, benadrukt Wilke. 'Wij zien het als onze taak om hier duidelijk over te zijn en om de aspecten waar wij als overheid direct invloed op hebben actief op te pakken.' Daarom gaat de gemeente zowel in de eigenbedrijfsvoering als in samenwerking met partners de nadruk leggen op activiteiten die de impact op het milieu verminderen. Hiermee hopen we ook andere overheden te inspireren om medere deze richtlijnen zoals ISO 26000 te werken.

ISO 26000

ISO 26000 is een internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) en geeft handvatten om organisatie te ondersteunen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid 'op maat' in te vullen. ISO is een richtlijn en stelt dus geen specifieke eisen aan een organisatie. De gemeente Eindhoven heeft daarom zelf een document opgesteld waarin het haar voornemens beschrijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten