maandag 29 mei 2017

Microsoft wil data in DNA huisvesten Álle films die ooit zijn gemaakt opslaan in het formaat van een suikerklontje? Dat kan volgens Microsoft door DNA te gebruiken voor de opslag van data. Bewijs? Vorig jaar schreven Mircosoft 200 megabyte aan digitale literatuur in strengen DNA. Zo gezegd, zo gedaan. Toch?

De uitdaging

Als het allemaal zó simpel was, dan hadden we nu al massaal data opgeslagen in DNA. Waarom is het er dan niet? Het opslaan van 200 megabyte in DNA kost met de huidige techniek een slordige 800.000 duizend dollar. Je hoeft geen genie te zijn om te weten dat dat feest niet doorgaat: volgens Microsoft moeten de kosten verlaagd worden met een factor 10.000 om het rendabel te maken. Pas dan kunnen we data massaal opslaan via DNA.

Past perfect in het huidige klimaatbeleid

Je hoeft geen krant open te slaan of een tv aan te zetten of de woorden vliegen naar je hoofd: groen, duurzaam, toekomstige generaties... Het opslaan van data in DNA past perfect in het plaatje van de verduurzaming van de wereld dat op dit moment een van de grootste hypes is, niet alleen bij hippies en GroenLinks-stemmers. De huidige data wordt namelijk opgeslagen in datacentra: gebouwen die bol staan van energieslurpende servers die 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar draaien. Dat DNA is dus niet alleen goed voor wat ruimte: het bespaart een hoop energie en het komt onze gezondheid en die van toekomstige generaties te goede.

Nog even wachten

Microsoft streeft ernaar om in 2020 een prototype van een commercieel apparaat klaar te hebben waarmee data via DNA kan worden opgeslagen. Nog even geduld, maar dan hebben we ook wat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten